Produktionen av äppelmust och cider är på väg att mångdubblas i Göta älvdalen. Visserligen från en mycket låg nivå men nu är det grejer på gång utanför Skepplanda. Maud och Torbjörn satsar rejält med siktet på 5 hektar äppelodling med sammanlagt uppåt 10 000 ekologiska äppelträd av flera sorter.
Maud och Torbjörn bestämde sig för ungefär fem år sedan att satsa på jorden och odlingen. De har kvar sina vanliga stadsjobb med datorer och administration men ville något mer och började leta efter en gård med plats för jordbruksproduktion. Kivik var en möjlighet men lyckligtvis för Göta Älvdalen blev det Ale. Dom köpte fem hektar åker i Skönningared nära Skepplanda och byggde ett hus och maskinhall och planterade de första träden för tre år sedan.
Mycket att lära
Ingen har någon bakgrund som jordbrukare men de bestämde sig för att lära sig. De upprepar vad många andra sagt: Om vi visste hur mycket jobb det skulle bli och hur många hinder som finns på vägen kanske vi inte skulle..
Men det gjorde dom och nu står ungefär 1 000 ekologiska träd i backen och för några veckor sedan sålde Maud och Torbjörn äppelprodukter på julmarknaden i Ale. Försäljningen börjar i mycket liten skala men målet är att producera 100 000 liter äppelmust om året på Ale Äppelgård. Must som kan jäsas till cider och sedan destilleras till Calvados eller rättare sagt en Äppelsprit av Calvados-typ från Göta Älvdalen. Calvados får bara äppelsprit från Calvados kallas.
Bra stöd
Ale Äppelgård har fått fint stöd från omgivningen med ortspressen på plats och många grannar som undrar och hejar på. Dessutom har flera handlare hört av sig och vill tinga produkter från äppelgården. Lokalproducerat är inne och det är rimligen en trend som växer sig allt starkare.
Resurs för bygden
Ale Äppelgård investerar i en lokal för förädling av i första hand äpplen men lokalen kommer även att vara lämplig för att omhänderta rotfrukter, bär och annan frukt. Maud och Torbjörn hoppas att det dyker upp andra odlare och förädlare som kan tänka sig att samnyttja den nya anläggningen på Ale äppelgård. Idealet är en hög nyttjandegrad vilket ger bättre ekonomi.
Nygammal kunskap
Att odla äpplen och göra must och cider kräver mycket kunskap precis som med annan matproduktion. På Ale Äppelgård vill man hjälpa till att återta den kunskap som för inte länge sedan var allmän. Man visste hur man tar hand om äppelträd och den frukt som plockas från ett friskt och välskött träd. Idag saknas kunskapen och mycket ekologisk frukt från Göta älvdalen ruttnar i komposten samtidigt som besprutad mycket sämre frukt från Argentina och Nya Zeeland tar plats på skolor och i butikshyllor.
Profilera kommunen
Ale äppelgård ger inte 100-tals arbetstillfällen men Maud och Torbjörn är förvissade om att deras och andra småföretag i livsmedelssektorn kan betyda mycket för hur Ale och andra kommuner i Göta älvdalen uppfattas. Det handlar om samhällsutveckling och faktiskt om tron att vi kan öka självförsörjningsgraden av mat och stolthet.
Bilder: Bilderna på äppelträd är tagna på Maud och Torbjörns odlingar i Ale av Cecilia Hallén. Porträttbilden är tagen utanför centralstationen i Göteborg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar