måndag 3 januari 2011

Det gror i Skepplanda



Snacka om groddföretag. Thunbergs trädgård i Skepplanda odlar och säljer ärt- och solroskott som äts på restauranger och hem över hela Västsverige. Att konkurrera med bjässar från Danmark och Holland är svårt men marknaden för lokalt ser ut att växa.

Ingvor Thunberg sköter växthusodlingen tillsammans med dottern Ingela och hennes man Martin. Ingvors andra dotter Gunnel driver plantskolan intill. Inne i växthusen växer solroskott och ärtskott och andra skott i olika färger. Allt skördas för hand och läggs i små boxar som levereras till grossister och vidare till detaljhandel och krogar.

Distribution en nyckel

- Det största problemet med vår verksamhet är distributionen av skotten, berättar Ingvor. Tidigare hade ICA ett lager i Kungälv dit vi kunde leverera och få ut våra produktion till ICA mellan Falkenberg och Strömstad. Sen flyttade ansvaret för grönsaksinköpen till Helsingborg och och vi fick problem att få ut våra produkter. Först skulle våra skott till centrallagret i Helsingborg och sen tillbaka till ICA-butikerna i vårt närområde.

Visst självstyre

Lyckligtvis kan ICA-handlarna vara litet kreativa och hitta våra produkter hos andra grossister i göteborgsregionen. Flera ICA-handlare har våra skott och vi hoppas att fler som värdesätter lokala produkter hittar våra skott, berättar Ingvor.

Hylletiketter hos Coop

Coop har tagit fram hylletiketter med texten Mat från regionen. Den satsningen har öppnat dörrar för oss in på Coop.

Hemleverans av utvalda produkter

En ny och lovande försäljningskanal för ärt- och solrosskotten är att man åker med i den så kallade Matkassen från Lotta och Dan Olsson i Gåseviken. Detta koncept tar fasta på att människor uppskattar att lokala producenter bygger en intressantare och mer levande hembygd att vara stolt över.

Offentligt upphandling

Som liten producent skulle det vara bra med stöd från den kommunala upphandlingen, men lagen om offentig upphandlig är krånglig och många utgår ifrån att det inte går att handla från lokala leverantörer. En av EUs grundbultar är varors fria rörlighet och därmed får ingen leverantör inom EU diskrimineras utifrån geografiska läge eller avstånd. Se artikeln som läggs upp senare i januari här på bloggen där Viveka Reimers, VGR, berättar om sin syn på offentlig upphandling.

Synliggöra lokala producenter

Även om kommunen inköpare och andra beslutsfattare inte vågar handla lokalt i dagsläget kan de förstås ta ställning för den lokala produktionen genom att rekommendera privata aktörer att välja lokal mat. Såväl privatpersoner som caféer, restauranger och detaljhandel väljer ju fritt vad de vill ha.

Bilder: Ingela är dotter till Ingvor som intervjuas i artikeln. Växthusen rymmer ärt- och solrosskott som säljs i hela Västsverige. Experiment med nya sorter i snygga färger pågår i Skepplanda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar