måndag 24 januari 2011

Vi vill gärna servera lokalt vilt



Givetvis vill vi servera våra gäster mat som har sitt ursprung i bygden. Frågan är hur det ska gå till. Vilt står högt på önskelistan, berättar Johannes Jägrud, verksamhetsledare på Vikingagården i Ale.
Johannes har under stor del av livet ätit vegetariskt av miljöskäl. Veganers och vegetarianers miljö- och klimatpåverkan är väsentligt mindre än köttätarnas. Andra sätt att äta miljömedvetet är förstås att välja ekologiskt och lokalproducerat. För Vikingagårdens vidkommande tror Johannes att det är viktigare att välja lokalt än att välja ekologiskt - fast helst både lokalt och ekologiskt.
Vilt från trakten
- Vi vill gärna utveckla kontakterna med traktens jägare för att kunna handla intressant och miljöbra kött från vår egen trakt, säger Johannes.
Alldeles utanför Vikingagårdens kontor och café går en fårflock i vinterkylan. Att slakta själv och servera egna djur är inte att tänka på, förklarar Johannes. Fåren går på gården för att hålla området öppet och för att det är trevligt med djur närvarande.
Offentlig upphandling
Regelverken kring upphandlingen och inköpen till de offentliga köken är så krånglig att många blir avskräckta från att ens försöka få till en meny som präglas av det man egentligen vill servera nämligen klimatsmart mat från trakten. För Johannes och hans kollegor handlar det om att skynda långsamt och se till att ambitionen om miljöanpassad och lokal mat så småningom präglar såväl fika som middagsmaten på Vikingagården.

Ni som vill leverera råvaror från trakten till Vikingagården, hör av er till Johannes på telefon 0303-33 06 21.

Bilder: 1. Fåren utanför Vikingagården. 2. Johannes Jägrud är verksamhetsledare på Ale Vikingagård och hoppas kunna få med mer vilt och annan lokal mat på gårdens matsedel i framtiden.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar