lördag 5 februari 2011

Lokal vitkål i pizzasalladen - det låter bra!


Morad Malke driver en pizzeria på Storgatan i Trollhättan. Prispressen är tuff säger han, men om kunderna skulle betala litet extra för lokala råvaror så vill han gärna prova. Idén är bra.
Morad håller med om att pizzeriorna hamnat litet vid sidan av diskussionen om ekologisk och lokal mat. Pizzan ska vara billig och ingen antas bry sig om varifrån mjölet, vitkålen, skinkan, osten och oljan kommer ifrån. Men det stämmer ju inte för många av pizza-krögarna är verkligen intresserade av mat och matkultur och ofta har dom erfarenhet från länder där den lokala maten är en självklarhet.

Rapsolja och lök från Trollhättan
Morad pekar på tavlan med alla pizzor. Han säger att priserna talar för sig själv. Det är egentligen alldeles för låga priser. Men om kunderna ville lägga några kronor extra skulle det förstås gå bra att byta råvaror. Morad tycker att det skulle vara väldigt roligt att kunna skriva på tavlan att idag kommer löken och oljan från våra producent i Trollhättan, eller mjölet och vitkålen från Lilla Edet. Det skulle ge vår mat ett mervärde och vi skulle vara extra stolta över vår pizza.

Ser fram emot fortsättning
Mat från Göta älvdalen kommer att göra en specifik satsning på älvdalens pizzerior för att undersöka intresset bland krögarna och konsumenterna för mer lokalt. Morad är nyfiken på fortsättningen och han tror att många pizzerior hakar på. Vi är proffs på mat och vill vara med och profilera producenterna från vårt område.

Tre killar som gillar pizza
Det är klart vi gillar pizza, svarar Oliver Johansson, Patrik Andersson och Anton Andersson, som går förbi utanför Morads pizzeria Swan på Storgatan. Och självklart vill de att råvarorna är lokala. Det är ju idiotiskt att råvaror som kan produceras här körs från andra länder.
Efter att vi skiljts åt vänder sig killarna om och en ropar högt över gatan med näven i luften: "Pizzarevolution nu!"

Om ni har tips på pizzerior med speciellt profil eller intresse att profilera sig på lokal och ekologisk mat så hör av er till niklas@hylapond.se

Bilder: 1. Morad Malke vill gärna diskutera mer lokala råvaror i pizzeriorna. 2. Kompisarna gillar tanken på lokala råvaror på och i pizzan. Absolut, det är idiotiskt att maten ska åka så långt när den kan produceras nära. Från vänster: Oliver Johansson, Patrik Andersson och Anton Andersson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar