onsdag 16 februari 2011

Alla vill ha lokala råvaror




Utslaget i Trollhättan är enigt. Det ska vara råvaror från Sverige på pizzan. Om de kommer från närområdet är det ännu bättre. Alla pizzeriorna som besöktes under förstudien i mitten av februari poängterade samma sak. Varför köper man mat från andra länder som ändå finns här. Är det inte svensk mat man vill ha?

På Pizzeria Bambino jobbar ägaren Jetsir Shpati. Han pekar på exempelvis champinjonerna och osten och tycker det är idiotiskt att köpa in varor från utlandet som vi lika gärna kan odla i Sverige. Han menar precis som Morad Malke på pizzeria Svan att pizzeriorna har kommit i skymundan i snacket om miljön. Han tror dock att svenskarna skulle vara intresserade att veta om att maten kommer från Göta älvdalen. Många av pizzaägarna tycker det är viktigt med natur och miljö. Så här svarar ägaren till den relativt nyöppnade Pizzeria Arkaden på frågan vad han tycker om närproducerad mat:

- Bra för naturen, bra för djuren, bra för människan. Han var liksom pizzeriaägarna/-medarbetarna väldigt positiv till förslaget. Men han betonar hur viktigt det är att få chansen att testa varorna samt att de måste finnas hos deras vanliga grossister.

Noel Chonina, ägaren till City Pizza, har varit verksam sedan 1998. Han säger att äffärerna går runt men det är jobbigt när priset på råvaror ständigt ökar. Han säger att han är beredd på en liten prishöjning om det gynnar miljön. Det skulle också vara bra med någon sorts märkning tillägger han, en form av certifiering. Han tycker att det är en bra idé med närproducerade pizzor och tror att det kan ge en fördel gentemot de andra pizzeriorna. Konkurrensen är i Trollhättan är hård.

Ekotrenden fortsätter uppåt

- Bara på samma gata öppnar snart en ny pizzeria och runt hörnet öppnade det en för två veckor sedan. Men ekotrenden går ju upp hela tiden så varför ska inte pizzeriorna in inkluderas?

Jasar Kantarli ägare till Hollywood Pizza visste inte att det fanns en chans att göra pizzor miljövänligare. Han tyckte det är en bra idé men säger att det är odlarna som måste visa upp produkterna om vi ska kunna köpa dem. Han säger också att idéen med närproducerade råvaror för pizza må vara bra men det måste vara rimliga inköpspriser. Marginalen på pizzor är liten och om detta ska bli verklighet måste folk acceptera en prishöjning på mellan 5-10 kronor.

Förstudien i Trollhättan genomförs av artikelförfattarna Erik och Henrik som pluggar miljövetenskap på Göteborg Universitet.

Bilder. 1. Jetsir Shpati och Erik på Pizzeria Bambino. 2. Erik och Noel utanför Pizza House. 3. Henrik utanför Hollywood.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar